donderdag 5 februari 2009

Is het waar wat je ziet?

In reclames zijn bijna nooit op waarheid gebaseerd. In reclames wordt veel gemanipuleerd. De werkelijkheid wordt vergroot, en elementen van de werkelijkheid die niet ten gunsten zijn voor het te promoten product, worden verkleind. Een reclame is als het ware propaganda voor het eigen product.

In de reclame van Unox met Jan Vayne is dit dan ook niet anders. Bijna alles wat er te zien is, is gemanipuleerd. Het haar op Jans hoofd, is niet zijn eigen haar, dat is namelijk vervangen door een pruik. Bij de kale kop, wordt niet Jans hoofdhuid laten zien, maar een stuk plastic wat over zijn eigen haar getrokken is. Het huis dat Jan binnen loopt, is niet zijn eigen huis. De vrouw die hem liefjes opwacht, is niet zijn eigen vrouw. En het meisje, dat ‘papa’ tegen hem zegt, is niet zijn eigen dochter. Maar het beroep dat hij uitoefent in de reclame, is wel zijn echte beroep.
Ook de rookworst op tafel, is een echte rookworst. Maar de reclame moet de indruk wekken dat er in de rookworst géén kunstmatige geur- en smaakstoffen zitten. Maar ze zeggen dat er steeds minder van wordt gebruikt. Hieruit kun je opmaken dat er dus wel kunstmatige stoffen worden verwerkt in de producten van Unox. En dat valt ook onder manipulatie.

Conclusie & evaluatie. Mariëlle

We zijn terecht gekomen in de afrondfase van ons project. Nu kunnen we het project gaan evalueren en kunnen we conclusies trekken over hoe we uiteindelijk de finish hebben gehaald. Welke tegenslagen en meevallers we hebben gehad, en hoe we daarmee om zijn gegaan.
De eerste tegenslag kwam al toen we het projectboekje opensloegen. We vonden het namelijk niet op de meest duidelijke manier geschreven. Gelukkig konden we als team deze ‘puzzel’ oplossen.
Toen we eenmaal een goed eind op weg waren met het project kwam tegenslag nummer twee. We dachten namelijk goed op schema te liggen en alles na behoren te hebben uitgewerkt, toen bleek dat we een verkeerde volgorde hadden aangenomen.
Wij hadden de volgorde van het projectboekje aangehouden. Dit bleek verkeerd te zijn toen we in ons go/no-go gesprek zaten. We hadden blijkbaar als eerst het script, scenario en storyboard moeten maken. En juist die elementen hadden we tot het laatst bewaard. Onze hele planning moest omgegooid worden. Maar gelukkig had onze projectleidster al ruimte over gehouden voor dit soort tegenslagen, en dat was maar goed ook.
Onze projectleidster hebben we wel vaker nodig gehad. Soms moesten we namelijk even herinnerd worden aan het project in het geheel, of aan bepaalde aspecten van het project in het bijzonder. Een projectleider maakt alles weer overzichtelijk. Dit overzicht had ik op het laatst nog even nodig, toen er ontzettende chaos in m’n hoofd ontstond en ik voor een moment lang door de bomen het bos niet meer zag.
Verder ging de samenwerking op enkele gebreken na wel vloeiend. Af en toe kwam er een zwakke plek tevoorschijn. Dit kwam denk ik omdat we misschien niet helemaal wisten hoe we met sommige situaties om moesten gaan. Het is ook erg moeilijk om streng voor elkaar te zijn, zonder zeurderig over te willen komen.
Gelukkig waren er ook genoeg meevallers. Als je alles weer onder controle hebt, merk je dat het allemaal wel meevalt. De achtergrond van het weblog vond ik erg leuk om te verzinnen. Er komen oer-Hollandse elementen in voor, net als in de Unox reclame die wij hebben geanalyseerd. Ik vond het erg leuk om elementen als deze vanuit je hoofd naar de werkelijkheid te brengen. Ook vond ik het heel leuk om nieuwe dingen te leren. We kregen de opdracht om met Celtx te werken, maar ik wist helemaal niet hoe dat moest. Na wat proberen, vragen en overleggen konden we er uiteindelijk mee overweg. Dat iets wat ik niet kende tóch lukt, geeft me een goed gevoel.

Basale sturing van perceptie

Het woord basaal betekent: het aller eerste begin, het woord sturing betekent: een bepaalde richting geven aan, en het woord perceptie betekent: waarneming.
Basale sturing van perceptie betekent dus letterlijk: een waarneming van de sturing aan het aller eerste begin.
Het gaat er dus om welke kant de kijker opgestuurd wordt tijdens de reclame.

In de Unox reclame waarin Jan Vayne speelt, is de kijker in eerste instantie verbaasd door het angstige gezicht van Jans dochtertje.
De kijker kent Jan vooral als een zachte ijdele man.
Waarom lijkt zijn dochtertje zo bang voor hem? En waarom vraagt Jans vrouw of hij een optreden heeft gehad, gevolgd door het wijzen naar haar haar?
Wanneer Jan zijn haar van zijn hoofd laat glijden en zijn vrouw en dochter tevreden kijken, wordt er antwoord gegeven op de bovenstaande vragen.
Maar dan begint de volgende vraag al op te borrelen en wordt de kijker weer een andere richting opgestuurd.
Is Jan Vayne eigenlijk kaal?
Nee, natuurlijk is hij niet kaal. Maar deze percepties hebben invloed op de kant waar de reclame de kijker uiteindelijk naar toe moet sturen. En dat is de kant waarui blijkt dat de pruik van Jan in de reclame moet dienen als toegevoegde kunstmatige stof.
Met ‘thuis kun je lekker jezelf zijn’ duidt de reclame aan dat thuis de toegevoegde kunststoffen niet hoeven, dus thuis een je lekker Unox. Want in Unox zitten ook zo min mogelijk kunstmatige stoffen.

Logboek Mariëlle

Om het logboek bij te houden is er eigenlijk een beetje bij in geschoten. Dit is ook het enige probleem wat ik ben tegen gekomen. Omdat ik de precieze date en tijden wanneer ik aan het project heb gewerkt, niet meer weet, kan ik ze er ook niet opzetten. Ik kan moeilijk iets verzinnen, zoals anderen misschien wel doen.

woensdag 4 februari 2009

Logboek Malou

Zo, mijn laatste berichtje.

We zijn de afgelopen weken hard bezig geweest met het compleet maken van ons verslag, en het maken van de presentatie. Daarom heb ik niet veel gepost in het Logboek. Het zou een beetje onzin zijn als ik elke keer (als ik weer eens bezig was met mijn verslag) weer moeten zeggen welk hoofdstuk ik mee bezig was.
Ik ben ook geen problemen tegengekomen met het maken van het verslag, het liep me allemaal zeer voorspoedig en dan spreek ik ook namens mijn teamgenoten. We hebben elkaar goed geholpen en ieder heeft zijn taken goed gedaan.
Ik was zelf groepsleider, en ik vond dit een hele leuke ervaring. Ik vond het leuk om het te doen, zorgen dat het hele project in goede banen liep. En daarom ben ik een beetje trots op mezelf maar ook vooral op het resultaat wat we samen hebben neergezet.
Ik heb veel geleerd, en vond het een leuk project. Je verdiept je nu toch meer in de producent dan in de consument, heel apart!
That's all.

Malou

Conclusie

Malou Warmerdam

Conclusie
De Unox reclame die we gekozen hadden vond ik erg leuk. Jan Vayne met een kaal hoofd, wie wil dat nou niet zien? De bedoeling achter de reclame bleek ook nog eens uiterst positief en voordelig voor de maatschappij. Twee vliegen in één klap.
Er zat een sterke boodschap in, en deze werd goed naar voren gebracht door middel van een grap. Erg interessant om een reclame helemaal uit te pluizen en erachter te komen wat de eigenlijke boodschap nu eigenlijk is. Meestal kijk je vol irritatie naar reclames, helemaal op het moment wanneer je net wegsmelt bij McDreamy. Maar nu bekijk je het van de andere kant, niet vanuit de consument, maar vanuit de producent. Door dit soort projecten leer je steeds meer te gaan denken als een producent, en dat proces is heel erg leuk om te volgen.
Evaluatie
Ik werd voor dit project uitgekozen als groepsleider. Ik had iets dergelijks nog nooit uitgevoerd; een hele uitdaging. Toch is het gelukt om mijn groepsleden meteen te motiveren om dezelfde dag (dag waarop we opdracht kregen) de weblog op te zetten, en alvast wat globale taken te verdelen. Dit is allemaal vreedzaam verlopen zonder enige irritatie. Irritatie is er wel geweest, soms erger je aan de late zaken van je groepsgenoot. Maar wat ik geleerd heb is dat boos worden niets helpt. Ondersteun de ander of geef een subtiele hint. Dit werkt duizendmaal beter.
Ik was heel tevreden over mijn groepsleden, ze namen de taken serieus. Wat ik wel iets minder vond is dat ik niet altijd antwoord kreeg op mij ‘hoe ver ben je?’ mailtjes. Maar uiteindelijk, na al dat gedram is het toch wel weer goed gekomen. Ik ben zelf erg tevreden over onze samenwerking. Ik heb verder ook geen bijzonderheden opgemerkt, het verliep allemaal op een goede manier.
Ervaring
De ervaring die ik heb opgedaan is het aansturen van mensen, het onderzoeken en noteren van gegevens. Op het gebied van vormgeving ben ik ook een stuk vooruit gegaan en ik leer elke keer dat ik achter een computer kruip weer meer. Dit is leuk, omdat je het kunt merken in je eindresultaten/opdrachten.

Proces Research

Research

Verslag
Allereerst zijn we begonnen met het zoeken van reclames. Er zijn zoveel leuke reclames, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor een reclame met een duidelijke, en goede boodschap. Ook wouden we graag een reclame met veel humor erin. Naar ons eigen zeggen is dit gelukt.
Het verslag liep goed. De taken waren goed en duidelijk verdeeld; ieder deed het op zijn/haar eigen tempo en als iemand het niet snapte werd diegene geholpen door een ander groepslid.
Voor de hoofdstukken is veel informatie opgezocht op internet en natuurlijk hebben we zelf ook de reclame geanalyseerd. Beelden geven immers meer weg dan duizend woorden. Het verwoorden hiervan is wel erg moeilijk.
Verder is er nog door Mariëlle geprobeerd om contact te leggen met de producers van onze reclame. Dit is helaas niet gelukt, men wou niet meer weggeven dan wat er op de Unox site vermeld stond (www.unox.nl).

Weblog
Het maken van de weblog was een behoorlijke klus. De stijl moet aangepast worden aan het merk Unox, daar hebben we ons eerst in verdiept. Reclames gekeken, promotiemateriaal noem maar op. Toen hebben we de stijl hierop aan afgestemd.
De opdrachten en notulen hebben we toen gepost op onze weblog, en ons logboek hierop bijgehouden. Deze logboeken zijn te zien bij het subhoofdstuk ‘wie deed wat’.

Nadat we de hele weblog hadden ontworpen en ‘ingericht’, heeft Jesper de weblog gevalideerd. De resultaten hieronder:

Wij hebben onze weblog gevalideerd op de site www.w3schools.com. Hierbij werden 360 fouten en 76 waarschuwingen gevonden. De resultaten van deze validatie zijn te vinden via de volgende link: klik hier



Daarnaast hebben wij een standaard weblog via de website van blogger opgestart en ook deze gevalideerd. Hierbij werden 167 fouten en 70 waarschuwingen opgespoord. De resultaten hiervan zijn te vinden via deze link: klik hier


Hieruit blijkt dat een standaard weblog van blogger.com al heel erg veel fouten bevat. Het is daarom onmogelijk om alle fouten uit de blog te krijgen. Onze weblog bevat meer fouten dan een standaard weblog van blogger aangezien wij bijvoorbeeld video 's en labels hebben ingevoegd en deze automatisch meer fouten opleveren.

Wie deed wat?
De groepsleider van dit project was Malou Warmerdam. Ze heeft de taken verdeeld, notulen bijgehouden (deze zijn te zien op www.unoxreclame.blogspot.com, waar tevens ons hele eindresultaat op staat); en het verslag bij elkaar verzameld en in elkaar gezet.
De stukken van het verslag waren zo verdeeld;

Hoofdstuk Uitgevoerd
Inleiding Mariëlle
Voorkant & inhoudsopgave Malou
Omschrijving reclame Jesper
Script Malou
Scenario Jesper
Storyboard Mariëlle
Narrativiteit Malou
Dramaturgie Mariëlle
Culturele verhaal Jesper
Basale sturing van perceptie Mariëlle
Product van de reclame Malou
USP reclame Jesper
Centrale boodschap Mariëlle
Doelgroep Jesper
Waarom een rookworst? Malou
Symbolieken gebruik Jesper
Weblog Jesper & Malou
Research Malou
Conclusie & evaluatie Jesper, Malou & Mariëlle
Bronvermelding Mariëlle & Malou
Formulieren consultatie & voortgang Begeleidende docenten
Manipulatietechnieken Mariëlle

Wanneer én hoe de hoofdstukken gemaakt zijn is ook te zien op het weblog. De weblog zelf is gemaakt door ons drieën;
• Mariëlle is de verantwoordelijke voor de achtergronden, ze heeft deze bewerkt en in het weblog gezet. Ook is ze bezig geweest met het plaatje bovenin, en heeft hier ook veel tijd ingestoken.
• Jesper is vooral bezig geweest met de labels van de blog, ook heeft hij de weblog gevalideerd.
• Malou is verantwoordelijk voor de tekstsoort, de kleuren en de filmpjes die op het weblog geplaatst zijn.

Weblog

Weblog

Voor deze opdracht hebben we ook een weblog moeten starten waar we al onze ervaringen en opdachten op hebben moeten plaatsen. Deze weblog is te vinden op www.unoxreclame.blogspot.com.
Wij hebben ervoor gekozen om onze weblog te maken met de website www.blogger.com. Wij hebben hiervoor gekozen omdat met deze site een blog maken erg simpel is. De lay out is erg makkelijk aan te passen en ook kun je op een simpele manier een goede navigatie invoegen.
Ten eerste hebben we goed nagedacht over de eventuele lay out. Wij hebben uiteindelijk een mooi ontwerp uitgekozen en deze hier en daar wat aangepast naar onze eigen smaak. Boven aan de pagina hebben we een grote afbeelding van het Unox logo ingevoegd omdat onze reclame over een reclame van dit bedrijf gaat. We vinden het daarom belangrijk dat dit goed naar voren komt. Unox is een echt Hollands product en dat gevoel willen ze ook op de mensen overbrengen. Wij zijn daarin met ze meegegaan en hebben onze weblog ook echt Hollands aangekleed. De primaire achtergrond kleuren van onze weblog zijn dan ook wit en groen, de teksten en links zijn rood, blauw en groen. Als hele pagina achtergrond hebben we gekozen voor oer Hollandse witte tegeltjes met blauwe tekeningen erop. Op de achtergrond van de stukken tekst is boerenkool te zien. Naast dat dit product echt oer Hollands is komt het ook nog eens voorbij in onze commercial. Op deze manier vinden wij dat onze blog een echte warme Hollandse Unox uitstraling heeft en proberen wij dat gevoel ook bij onze bezoekers los te maken.
De navigatie van onze weblog hebben wij gerealiseerd door voornamelijk labels. Hiermee kunnen we onze berichten indelen per onderwerp zoals opdrachten, logboeken of notulen. Daarnaast hebben we nog een blog archief op onze site staan waarin berichten zijn gerangschikt op datum.
Wij hebben zoals gezegd een weblog gemaakt met Blogger.com, dat houdt in dat we automatisch een account hebben gekregen op Google.nl. Via deze zoekmachine is onze website dan ook makkelijk te vinden. Wanneer je op Google intypt Unox, reclame en Blogger staat onze weblog bovenaan de pagina met zoekresultaten. Ook via de site Blogger.com is onze weblog makkelijk te vinden.

Rookworst

Waarom een rookworst?

De reclamemakers van Unox pakken het heel slim aan. Ze willen hun slogan ‘Eerlijk is heerlijk’ goed naar voren brengen en doen dit in de vorm van een grap. Ze willen de boodschap verspreiden dat ze in hun producten (in dit geval rookworsten) geen kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen stoppen.
Ze gebruiken voor hun reclame Jan Vayne, een bekende pianist met lange grijze haren. Als hij thuiskomt vraagt zijn vrouw of hij een optreden heeft gehad. Verbaast zegt hij ja. Het kindje kijkt hem verward aan, het is haar vader maar ze herkent hem niet. Dan wijst zijn vrouw naar haar eigen haar. Hij denkt even na en komt dan tot de ontdekking dat hij zijn pruik is vergeten af te zetten. Je hoort daarna een stem die zegt; ‘Thuis kun je lekker eerlijk zijn’. Met de bedoeling dat Jan dus gewoon thuis kan zijn zonder pruik. De grap is dat Jan Vayne helemaal geen pruik heeft, maar dat wordt in deze reclame gemanipuleerd.
Unox wil met deze grap dus duidelijk maken dat hun producten net zo eerlijk zijn als het kale hoofd van Jan Vayne. Met deze grap wordt dus de aandacht gevestigd op het product zelf.

Product Reclame Jan Vayne

Product van de reclame

Het product dat in onze reclame wordt aangeprezen is ‘Unox rookworst’. Het gaat niet om één speciale soort rookworst (deze zijn er namelijk ook), maar omdat de verschillende soorten geen kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen hebben. Deze zijn niet in het product verwerkt; daarom ook de slogan ‘Eerlijk is heerlijk’. Unox rookworst wordt gemaakt volgens oude tradities. Er wordt ook streng gelet op de kwaliteit van het vlees.
Een rookworst is een voedingsproduct, waarbij gemalen vlees vermengd met specerijen en zout in een omhulsel worden gestopt. Oorspronkelijk werd hiervoor een natuurlijke darm gebruikt, tegenwoordig gebruikt met hier rundercollageen voor. Rundercollageen is lijmvormend eiwit dat een belangrijk onderdeel speelt in het bindweefsel van (in dit geval) een rund.
In tegenstelling tot de naam wordt deze worst nog maar zelden gerookt. Om de rooksmaak te verkrijgen wordt gebruik gemaakt van een rookaroma. Manipulatie der rookworsten dus. Echte, in een rookkast boven houtsnippers, gerookte rookworst is herkenbaar aan een ingedroogde druppel aan het uiteinde van de worst.

Er zijn twee soorten rookworsten;

• (meestal vacuüm verpakte) gekookte rookworst, die al gaar uit de fabriek komt en alleen maar opgewarmd hoeft te worden in heet water
• Rauwe rookworst (ook wel ambachtelijke of slagersrookworst genoemd). Deze is er in een fijne en een grove variant. Rauwe rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen.

Unox heeft 3 soorten rookworst;

• Unox Gelderse rookworst
• Unox Magere rookworst
• Unox rookworst ‘original’

De rookworsten van Unox zijn allemaal gekookte rookworsten. Ze worden vacuüm verpakt en met hoeft de rookworst alleen op te warmen.
De slogan van Unox (‘Eerlijk is heerlijk’) doet zijn naam goed aan. Vanaf januari 2009 gebruikt Unox geen vlees meer van onverdoofd gecastreerde varkens. Daarmee volgt Unox de stap die het CBL, de koepelorganisatie van de supermarkten, en de HEMA op 13 juni 2007 bekend maakten. Unox, een onderdeel van Unilever, heeft ook het ‘Ik kies bewust’ logo gekregen. Het ‘Ik kies bewust’ logo staat voor eerlijkheid naar consumenten, producten met dit logo hebben vaak minder vet, zout en suiker.
Een leuk feitje is dat de ‘beroemde’ HEMA rookworsten eigenlijk gewoon Unox rookworsten zijn. Dit was een van de grootste bedrijfsgeheimen van Nederland. Dit is onthuld door een anonieme werknemer van Unox. Hij/zij heeft dit gedaan uit onvrede over de bezuiniging van Unilever (24 oktober 2007).

Narrativiteit

Narrativiteit

Narrativiteit, wat houdt het eigenlijk in? En hoe is de narrativiteit in onze reclame zichtbaar (of juist niet?). De letterlijke betekenis hiervan is;
‘Narrativiteit is de eigenschap van teksten om een verhaal in zich te hebben. Term uit de narratologie of verteltheorie voor de manier waarop een tekst als vertelde tekst kan worden beschreven. De narrativiteit wordt daarbij bepaald door de onderlinge relaties binnen de tekst zelf, de betekenis van die tekst en de geschiedenis of reeks gebeurtenissen die er de grondslag van vormen.’
Narrativiteit is dus de eigenschap van teksten om een verhaal in zich te hebben. Niet altijd hoeven gesproken zinnen meteen een verhaal te zijn, maar zijn in het geheel (van een gespeelde gebeurtenis) hét verhaal. Dit is ook het geval met onze reclame met Jan Vayne.
Hij komt binnen, zegt zijn gezin gedag, loopt verder, er wordt iets tegen hem gezegd en hierop antwoord hij. Niet dat deze woorden een écht een verhaal vormen, maar de gezichtsuitdrukkingen, de manier waarop hij binnenkomt en de houding van de gezinsgenoten maken het een compleet verhaal. Als je de reclame alleen zou kunnen horen, kun je er toch een goed beeld én verhaal bij vormen. Dát is narrativiteit, een samenhangend geheel van tekst dat samen een verhaal vormt.
De tekst is in onze reclame niet veel; maar je kunt wel begrijpen wat er zich in die reclame afspeelt. Het is ook helemaal niet nodig om veel tekst te hebben om duidelijk te maken wat Unox in dit geval wou. Aan de hand van de geluiden (de geschrokken ‘uhh’ van het kindje van Jan Vayne) en de manier waarop de vrouw van Jan vraagt of hij een optreden heeft gehad, zorgen voor veel duidelijkheid. De manier waarop ze zich tegenover elkaar gedragen zegt meer dan duizend woorden. Hij excuseert zich en begrijpt meteen dat hij is vergeten om zijn pruik af te zetten. Het kindje lacht daarna vrolijk en roept; ‘Papa!’ als teken van herkenning.
De manier waarop de tekst uitgesproken wordt is ook erg belangrijk, ook ten opzichte van de narrativiteit. Aan de hand hiervan weet je welke bedoelingen de personen hebben. Het kindje kijkt bijvoorbeeld geschokt als Jan Vayne binnenkomt, en reageert hier met een geschrokken ‘uhh’ op. Zijn vrouw vraagt met een laconieke houding; ‘Goh schat, heb je een optreden gehad?’. Je ziet Jan daarna verbaasd kijken, en denkt na waarom zijn vrouw en kindje zo doen. Dan bedenkt hij zich, hij grijpt naar zijn pruik en zet hem af. Hij moet om zichzelf lachen, omdat hij vergeten is om zijn pruik af te zetten. Het kindje roept daarna blij haar vader.
Als bovenstaande op een andere manier was uitgesproken, wordt de bedoeling ook heel anders. Als het kindje bijvoorbeeld aan het begin al heel enthousiast naar haar vader had geschreeuwd, en de moeder op een rustige manier had gevraagd of Jan een optreden had gehad, zou je denken dat ze gewoon blij zijn dat Jan thuis is. Niet dat ze dat niet zouden zijn, maar de eigenlijke clou verdwijnt hiermee, namelijk dat hij zijn pruik is vergeten af te zetten.

Logboek Jesper

De laatste weken heb ik zo 'n beetje aan alle opdrachten te gelijk gewerkt en daardoor minder vaak berichten achtergelaten in mijn Logboek. Ik heb de volgende opdrachten gedaan: Scenario, doelgroep van de reclame, worden er symbolieken gebruikt, verwijzing naar weblog, worden er symbolieken gebruikt en wat is de culturele rol van het verhaal?

Conclusie en Evaluatie Jesper

Conclusie
Ik vind de Unox reclame die wij hadden uitgekozen van erg hoog niveau. Er is op veel details gelet en alles is erg compleet. Er zit van alles in zoals humor, romantiek, ontspanning, verbazing en opluchting. Alles word erg goed gespeeld door de drie acteurs die aan deze reclame deelnemen. De sfeer die de makers proberen neer te zetten is daarom erg geslaagd. Niet alleen door het goede acteren maar ook door bijvoorbeeld de symbolieken die worden gebruikt. Als je naar de reclame kijkt krijg je echt het idee dat Unox eten een typisch Hollands product is en dat het ook nog gezond is.

Evaluatie
Ik vind dat het project uiteindelijk goed is verlopen. We gingen heel erg goed van start en liepen volledig op schema. Na de kerstvakantie verliep de communicatie even iets moeizamer doordat we in de vakantie niet echt veel hadden doorgewerkt en niet precies wisten wat iedereen nu wel en niet had gedaan, dat kwam onder andere door ziekte en daar is natuurlijk niks aan te doen. Na korte tijd liep alles gelukkig toch weer zoals het moest en uiteindelijk is alles goed gekomen. Over de samenwerking, die voornamelijk via internet verliep ben ik dus zeer tevreden. Persoonlijk liep mijn planning alleen de laatste paar weken een beetje verkeerd omdat we in één keer heel erg druk werden met andere dingen voor school maar ook dit is uiteindelijk ruim op tijd opgelost.

Ervaring
Ik vond het wel een leuk project om aan te werken. Het was een groot voordeel dat je zelf een commercial uit mocht kiezen. Daardoor gaat het werken aan de opdrachten ook makkelijker. Ik heb er ook wel aardig wat van geleerd. Onder andere werken met Celtx, werken aan een weblog en vele begrippen zoals USP.

maandag 2 februari 2009

conclusie van Mariëlle

Conclusie & evaluatie.

We zijn terecht gekomen in de afrondfase van ons project. Nu kunnen we het project gaan evalueren en kunnen we conclusies trekken over hoe we uiteindelijk de finish hebben gehaald. Welke tegenslagen en meevallers we hebben gehad, en hoe we daarmee om zijn gegaan.
De eerste tegenslag kwam al toen we het projectboekje opensloegen. We vonden het namelijk niet op de meest duidelijke manier geschreven. Gelukkig konden we als team deze ‘puzzel’ oplossen.
Toen we eenmaal een goed eind op weg waren met het project kwam tegenslag nummer twee. We dachten namelijk goed op schema te liggen en alles na behoren te hebben uitgewerkt, toen bleek dat we een verkeerde volgorde hadden aangenomen.
Wij hadden de volgorde van het projectboekje aangehouden. Dit bleek verkeerd te zijn toen we in ons go/no-go gesprek zaten. We hadden blijkbaar als eerst het script, scenario en storyboard moeten maken. En juist die elementen hadden we tot het laatst bewaard. Onze hele planning moest omgegooid worden. Maar gelukkig had onze projectleidster al ruimte over gehouden voor dit soort tegenslagen, en dat was maar goed ook.
Onze projectleidster hebben we wel vaker nodig gehad. Soms moesten we namelijk even herinnerd worden aan het project in het geheel, of aan bepaalde aspecten van het project in het bijzonder. Een projectleider maakt alles weer overzichtelijk. Dit overzicht had ik op het laatst nog even nodig, toen er ontzettende chaos in m’n hoofd ontstond en ik voor een moment lang door de bomen het bos niet meer zag.
Verder ging de samenwerking op enkele gebreken na wel vloeiend. Af en toe kwam er een zwakke plek tevoorschijn. Dit kwam denk ik omdat we misschien niet helemaal wisten hoe we met sommige situaties om moesten gaan. Het is ook erg moeilijk om streng voor elkaar te zijn, zonder zeurderig over te willen komen.
Gelukkig waren er ook genoeg meevallers. Als je alles weer onder controle hebt, merk je dat het allemaal wel meevalt. De achtergrond van het weblog vond ik erg leuk om te verzinnen. Er komen oer-Hollandse elementen in voor, net als in de Unox reclame die wij hebben geanalyseerd. Ik vond het erg leuk om elementen als deze vanuit je hoofd naar de werkelijkheid te brengen. Ook vond ik het heel leuk om nieuwe dingen te leren. We kregen de opdracht om met Celtx te werken, maar ik wist helemaal niet hoe dat moest. Na wat proberen, vragen en overleggen konden we er uiteindelijk mee overweg. Dat iets wat ik niet kende tóch lukt, geeft me een goed gevoel.

Dramaturgie

De betekenis van het woord dramaturgie is: de leer die het theaterspel bestudeert en beschrijft. De basis bestaat uit conflicten, tegenstellingen en contrasten binnen het theaterspel.

In de reclame van Unox met Jan Vayne in de hoofdrol zorgen de pruik van Jan, de reactie van zijn dochtertje en de reactie van zijn vrouw voor (tegenstelling, contrast?).
De reclame wekt de indruk dan Jan eigenlijk kaal is, en alleen bij optredens een pruik op zijn hoofd draagt, zodat het lijkt dat hij lang haar heeft. Dit element is een tegenstelling van de werkelijkheid. In werkelijkheid heeft Jan Vayne wel van nature aan wilde bos met krullen.
In het begin van de reclame wandelt Jan zijn huis binnen met lang haar, zoals de kijker hem kent. Zijn dochtertje reageert hier duidelijk geshockeerd op. Als reactie vraagt zijn vrouw of Jan een optreden heeft gehad. Jan vraagt verbaasd waarom zijn vrouw dit vraagt, waarop zijn vrouw naar haar haar wijst. Dit laatste element kan gezien worden als een conflict. Wel een heel mild conflict, maar er is toch duidelijk een woordwisseling gaande.
Jan begrijpt de hints van zijn vrouw en zet zijn pruik af. Nu hij weer kaal is, herkent zijn dochtertje hem weer, en ze klaart helemaal op. Ze roep verheugd naar haar vader. Op deze manier ontstaat er een duidelijk contrast tussen haar eerste reactie en haar laatste reactie op papa.

Centrale bootschap

In de Unox reclame met Jan Vayne in de hoofdrol willen de makers van de reclame duidelijk maken dat je thuis lekker jezelf kunt zijn. Dit wordt ook nog eens benadrukt door de voice-over.
Met dit streven wordt bedoeld dat je puur kunt zijn, net als de producten van Unox.
Hiermee willen de makers promoten dat er in hun producten zo min mogelijk geur-, kleur- en smaakstoffen worden gebruikt. Ze nemen in de reclame als voorbeeld hun rookworst.
Overigens is de hele campagne ‘eerlijk is heerlijk’ van Unox gebaseerd op het verminderen van het gebruik van de genoemde kunstmatige stoffen.
In de reclame met Jan Vayne is zijn pruik de kunstmatige stof die aan Jan is toegevoegd.
Bij de opvolger van deze reclame, ook een onderdeel van de ‘eerlijk is heerlijk’ campagne, wordt het onderwerp juist omgedraaid. Hier wordt het haar van Humberto Tan zogenaamd verstopt. Nu wordt de indruk gewekt dat Humberto eigenlijk een hele bos met krullen bezit, maar zich kaal voordoet. Precies het tegenovergestelde als in de reclame met Jan Vayne, maar beide zijn niet eerlijk, want wat de kijker te zien krijgt, is niet waar.
De centrale bootschap van de reclame is dan ook dat Unox steeds meer producten heeft zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Inleiding

Inleiding


Bij winter denk je aan boerenkool, bij boerenkool denk je aan rookworst en bij rookworst denk je aan Unox.
Het is winter en daarom dachten wij aan de Unox reclame om te analyseren. Op het moment dat wij de reclame uitzochten, was de reclame met Jan Vayne het meest recent. Daarnaast vonden we de interactie tussen de spelers erg goed weergegeven.

De reclame gaat over pianist Jan Vayne die thuis komt na een optreden. Het lange haar op zijn hoofd is voor zijn vrouw een teken dat hij een optreden heeft gehad, en hier vraagt zij dan ook naar. Hij geeft toe, maar vraagt zich af hoe zijn vrouw dit weet. Als hij het angstige gezicht van zijn dochtertje ziet en zijn vrouw naar haar haar wijst valt het kwartje.
Jan doet zijn pruik af, wat bij de kijker enige verbazing zal wekken. Het gezicht van zijn dochtertje klaart op en ze laat blijken dat ze haar vader nu weer herkent.
Niet alles is wat het lijkt, maar in Unox rookworst worden steeds minder kunstmatige geur-, en smaakstoffen gebruikt.

Doordat het dochtertje van Jan Vayne in de reclame erg extreem doch natuurlijk reageert, wordt het publiek emotioneel geraakt. Het afzetten van de pruik maakt de reclame ook boeiend voor het publiek. Niemand verwacht Jan Vayne, met zijn lange haar als zijn trots, met een kaal hoofd op televisie te zien.
De reclame is kort, maar alles wat erin gebeuren moet, gebeurt. Er zijn geen belangrijke details weggelaten en het verhaal is niet langer gemaakt, dan nodig. Hierdoor is de reclame duidelijk en niet langdradig of verwarrend.

Met deze reclame wil Unox het publiek ervan overtuigen dat hun rookworst de lekkerste en de beste is. Om de overtuigingskracht te vergroten wordt er aan het einde van de reclame nog eens verteld dat er steeds minder kunstmatige geur-, en smaakstoffen in de worst worden verwerkt. Daarom is de slagzin van hun nieuwe campagne, waar deze reclame ook onder valt: ‘Eerlijk is heerlijk’.

Wat de achterliggende gedachten van deze reclame zijn, gaan we uitzoeken. We gaan uitleggen welke rol narrativiteit en dramaturgie hebben in deze reclame. Natuurlijk kunnen de analyses van script, scenario en storyboard niet ontbreken. En we zullen ook het een en ander over de inhoud van de reclame aan bod brengen.

Worden er symbolieken gebruikt?

In onze reclame worden meerdere symbolieken gebruikt. Deze geven een bepaalde sfeer aan de reclame.

De eerste is de piano. Hier loopt de man die lijkt op Jan Vayne langs en glijd er kort en ontspannen overheen met twee vingers van zijn rechterhand. Er komt een kort stukje muziek uit en dan is het weer stil. Hiermee word de link gelegd naar Jan Vayne, een bekende Nederlandse pianist. Hierdoor ontstaat meteen een ontspannen sfeer.

Dan volgt de pruik die de man op heeft. Deze doet hij af wanneer zijn vrouw hem er op aanspreekt. Door de pruik lijkt de man op Jan Vayne en zonder de pruik is hij weer helemaal zichzelf. Dat ziet ook zijn dochtertje die erg geschrokken was van de man met de pruik die eerst binnen kwam lopen. Als de man de pruik nog op heeft is zijn dochtertje even in paniek maar wanneer de pruik afgaat is ze opgelucht en begint te lachen.

Dan komt er een standbeeld in beeld, waarschijnlijk van de bekende componist Mozart. De man die zojuist zijn pruik heeft afgedaan gooit hem over het standbeeld en loopt verder. Het standbeeld verwijst naar muziek. Daardoor wordt het nog duidelijker dat het hier gaat om Jan Vayne.

Dan komt de eettafel in beeld met daarop enkele kaarsjes. Deze symbolieken moeten zorgen voor een romantische en ontspannen sfeer.

Op de tafel staat ook het eten: de boerenkool met rookworst. Deze doen de man en vrouw bij elkaar op het bord. Dat zorgt ook weer voor een warme sfeer en dat is erg belangrijk. Daarnaast is dit typisch Hollands en ook dat beeld willen de makers creëren.

Het is dus duidelijk dat de symbolieken in deze commercial een belangrijke rol spelen en de sfeer goed neerzetten.

Wat is de culturele rol van het verhaal?

In onze Unox reclame proberen de makers heel duidelijk een bepaalde sfeer neer te zetten. Daarbij hoort ook de culture rol die wordt gecreëerd. De culture rol van het verhaal word gebruikt om mensen een bepaald gevoel bij de reclame te geven.

Er word een cultuur neergezet waarbij het gaat om een standaard jong Nederlands gezin met een kindje. De vrouw is aan het eten koken in de keuken, haar man komt thuis van waarschijnlijk zijn werk (hij heeft een optreden gehad) en een jong kindje zitten in een stoel te wachten tot er gegeten gaat worden. Dat zijn allemaal vrij standaard dingen die gebeuren in een jong Nederlands gezin. Omdat deze mensen Unox producten gaan eten is het logisch dat Unox zich richt op deze “standaard” Nederlanders.

Naast de cultuur waar deze mensen zich in bevinden kun je ook aan andere dingen merken wat voor cultuur er heerst bij de mensen thuis. Zo staat er bijvoorbeeld een piano waar de man ontspannen met zijn vingers over heen glijd wanneer hij binnenkomt en zie je aan het eind van de commercial van buiten door een raam de familie gezellig zitten eten met de kaarsjes op tafel. Al dit soort details maken een bepaalde cultuur die bij dit gezin thuis heerst: ontspannen, gezellig en genieten. Dat zijn dan ook juist de dingen die Unox wil overbrengen op het publiek. Mensen willen namelijk ontspannen, gezelligheid hebben en genieten. Doordat deze cultuur word neergezet gaan mensen het product dus eerder kopen.

Wat is de USP?

De USP (Unique Selling Point) in de door ons gekozen reclame van Unox luid: “heerlijk is eerlijk”. Deze woorden worden niet uitgesproken maar zijn wel te zien aan het eind van de reclame en daarom is het de bedoeling dat deze zin bij het publiek blijft hangen.

Met “eerlijk is heerlijk” worden de nieuwe rookworst van de Unox en nog een aantal andere producten van Unox bedoeld. In de reclame word namelijk gezegd dat Unox steeds meer producten zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen produceert. De producten worden dus steeds ”eerlijker” gemaakt. Ze willen mensen ervan overtuigen dat eten gemaakt met minder geur- en smaakstoffen eerlijker is en daarom ook lekkerder dan eten met wel veel toegevoegde geur- en smaakstoffen. In plaats van het woord lekkerder of smakelijker wordt natuurlijk het woord heerlijker gebruikt omdat dit rijmt op eerlijker. Dat klinkt beter en mensen kunnen het beter onthouden waardoor de kans dat ze het product kopen groter wordt.

Het gaat Unox er bij deze reclame dus vooral om dat hun rookworst een goede naam krijgt waar mensen veel waarde aan hechten. Daarnaast word er een echt Hollandse warme sfeer gecreëerd. Daar moet het product waar het om gaat mee worden vergeleken. Het is een “eerlijk en heerlijk” product.

Verwijzing weblog

Wij hebben ervoor gekozen om onze weblog te maken met de website Blogger.com. Wij hebben hiervoor gekozen omdat met deze site een blog maken erg simpel is. De lay out is erg makkelijk aan te passen en ook kun je op een simpele manier een goede navigatie invoegen.

Ten eerste hebben we goed nagedacht over de eventuele lay out. Wij hebben uiteindelijk een mooi ontwerp uitgekozen en deze hier en daar wat aangepast naar onze eigen smaak. Boven aan de pagina hebben we een grote afbeelding van het Unox logo ingevoegd omdat onze reclame over een reclame van dit bedrijf gaat. We vinden het daarom belangrijk dat dit goed naar voren komt. Unox is een echt Hollands product en dat gevoel willen ze ook op de mensen overbrengen. Wij zijn daarin met ze meegegaan en hebben onze weblog ook echt Hollands aangekleed. De primaire achtergrond kleuren van onze weblog zijn dan ook wit en groen, de teksten en links zijn rood, blauw en groen. Als hele pagina achtergrond hebben we gekozen voor oer Hollandse witte tegeltjes met blauwe tekeningen erop. Op de achtergrond van de stukken tekst is boerenkool te zien. Naast dat dit product echt oer Hollands is komt het ook nog eens voorbij in onze commercial. Op deze manier vinden wij dat onze blog een echte warme Hollandse Unox uitstraling heeft en proberen wij dat gevoel ook bij onze bezoekers los te maken.

De navigatie van onze weblog hebben wij gerealiseerd door voornamelijk labels. Hiermee kunnen we onze berichten indelen per onderwerp zoals opdrachten, logboeken of notulen. Daarnaast hebben we nog een blog archief op onze site staan waarin berichten zijn gerangschikt op datum.

Wij hebben zoals gezegd een weblog gemaakt met Blogger.com, dat houdt in dat we automatisch een account hebben gekregen op Google.nl. Via deze zoekmachine is onze website dan ook makkelijk te vinden. Wanneer je op Google intypt Unox, reclame en Blogger staat onze weblog bovenaan de pagina met zoekresultaten. Ook via de site Blogger.com is onze weblog makkelijk te vinden.

Validatie weblog

Wij hebben onze weblog gevalideerd op de site www.w3schools.com. Hierbij werden 360 fouten en 76 waarschuwingen gevonden. De resultaten van deze validatie zijn te vinden via de volgende link: http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Funoxreclame.blogspot.com%2F


Daarnaast hebben wij een standaard weblog via de website van blogger opgestart en ook deze gevalideerd. Hierbij werden 167 fouten en 70 waarschuwingen opgespoord. De resultaten hiervan zijn te vinden via deze link: http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Ftest1234-unoxreclame.blogspot.com%2F

Hieruit blijkt dat een standaard weblog van blogger.com al heel erg veel fouten bevat. Het is daarom onmogelijk om alle fouten uit de blog te krijgen. Onze weblog bevat meer fouten dan een standaard weblog van blogger aangezien wij bijvoorbeeld video 's en labels hebben ingevoegd en deze automatisch meer fouten opleveren.

Omschrijving reclame

De reclame begint wanneer een man die lijkt op Jan Vayne een huiskamer binnenkomt lopen. Op dat moment is zijn vrouw in de keuken het avondeten aan het maken en zit zijn dochtertje alvast aan de eettafel te wachten. De vrouw kijkt om naar haar man en ziet tot haar verbazing dat hij de pruik van zijn optreden nog op heeft. Het dochtertje herkent hierdoor haar eigen vader niet en begint bijna te huilen. Dan doet hij zijn pruik af en gelukkig herkent het dochtertje haar eigen vader meteen. Ze begint opgelucht te lachen en roept: Papa! De familie gaat met zijn allen aan tafel zitten en begint te eten.

Presentatie voorstel/planning

Presentatie

Weblog

  • Layout;

- Marielle over haar inbreng; de achtergrond

- Jesper (?)

- Malou inbreng kleuren; filmpjes

Een dia met voorbeelden, hoe we alles gerealiseerd hebben op blogspot.com

  • Inleiding (Marielle)

Een leuke pakkende inleiding, ook een dia ??

  • Narrativiteit & Jan Vayne (Malou)

Dia

  • Dramaturgie reclamespot Jan (Marielle)

Dia

  • Culturele verhaal in spot (Jesper)

Dia

  • Basale sturing perceptie (Marielle)

Dia

  • Script Reclame (Malou)

Dia

  • Scenario Reclame (Jesper)

Dia

  • Storyboard Reclame (Marielle)

Dia

  • Welk product wordt er verkocht (Malou)

Dia

  • USP reclame (Jesper)

Dia

  • Centrale boodschap reclame (Marielle)

Dia

  • Doelgroep reclame (Jesper)

Dia

  • Aandacht product (Malou)

Dia

  • Symbolieken gebruik (Jesper)

Dia (met de symbolieken!)

  • Samenvatting research (Malou)

Mss een dia??

  • Eigen conclusie, evaluatie & ervaring! Eindwoord doet ??

Dia ??